Au fost anunțate rezultatele CST INDEX 2024. Care sunt companiile din România cu cel mai mare rating al sustenabilității
Rapoartele lor de sustenabilitate au fost analizate, iar rezultatele prezentate la Best Practices in Corporate Sustainability 2024
Rapoartele de sustenabilitate depuse de marile companii din România pentru exercițiul financiar 2023 au fost analizate de agenția The Azores Sustainability & CSR Services, iar companiile cu cel mai mare rating al sustenabilității au fost anunțate în cadrul conferinței Best Practices in Corporate Sustainability 2024, ediția a noua.
Rapoartele au fost evaluate pe baza unui scorecard (tabel de punctaj) cu 11 categorii, 85 de indicatori de sustenabilitate (cu 7 mai mulți decât la ediția de anul trecut) și 229 datapoints (cu 28 în plus față de ediția precedentă). Aceste rapoarte reflectă strategia și obiectivele de sustenabilitate, precum și impactul pe care companiile îl au din punct de vedere economic, de mediu și social.
Cum se realizează analiza rapoartelor de sustenabilitate
Romania CST INDEX ® (Corporate Sustainability & Transparency Index) este un rating de sustenabilitate, o analiză riguroasă și unică în România a rapoartelor de sustenabilitate, care oferă recunoaștere companiilor cu un management performant al sustenabilității și un nivel ridicat de transparență al indicatorilor sociali, de mediu și economici.
CST INDEX ia în considerare o serie de companii care au peste 500 de angajați, dar și companii mai mici, cu mai puțin de 500 de angajați, care aplică pentru a fi evaluate conform scorecard-ului sau sunt selectate în urma unei analize interne.
Romania Corporate Sustainability & Transparency Index (CST INDEX) 2024 are 11 secțiuni:
1. Guvernanța Sustenabilității
2. Politica privind diversitatea
3. Impactul economic
4. Schimbări climatice și energie
5. Guvernanța privind protecția mediului
6. Drepturile omului și politica anticorupție
7. Angajator responsabil
8. Responsabilitatea privind produsele și marketingul
9. Investiții în comunități
10. Lanțul valoric
11. Impact și subiecte materiale – DMA (Disclosure on Management Approach)
Spre deosebire de ediția de anul trecut, scorecardul folosit anul acesta pentru evaluare are în plus 7 indicatori noi, ajungând la un total de 85 de indicatori și 229 datapoints în 2024. Printre acești noi indicatori se află o descriere a proceselor prin care se urmărește eficiența politicilor și acțiunilor în ceea ce privește impactul, riscul și oportunitățile legate de subiectele materiale. A mai fost introdus un alt indicator nou care se referă la diligența în materie de drepturile omului și altul care se referă la canale specifice prin care consumatorii își pot expune preocupările direct unei companii și pot obține răspunsuri la acestea.
Rezultatele analizei CST INDEX 2024:
GOLD RECOGNITION
BEST RATED: Banca Transilvania – 95 puncte
BEST RATED: Coca-Cola HBC România – 95 puncte
BEST RATED: Kaufland România – 95 puncte
2nd Highest Scoring: Antibiotice – 93 puncte
2nd Highest Scoring: Groupama Asigurări – 93 puncte
2nd Highest Scoring: Romstal – 93 puncte
3rd Highest Scoring: Autonom Services – 92 puncte
3rd Highest Scoring: Autoklass Center – 92 puncte
GreenPoint Management – 91 puncte
Secom Healthcare – 91 puncte
Distribuție Energie Oltenia – 90 puncte
One United Properties – 88 puncte
Raiffeisen Bank – 87 puncte
SILVER RECOGNITION
Bogart Building Management – 78 puncte
Valrom Industrie SRL – 76 puncte
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA – 70 puncte
În continuare, nivelul de transparență al companiilor din România ramâne scăzut, având în vedere că, din cele aproximativ 750 de companii care au peste 500 de angajați, peste 700 de companii nu au trecut de nivelul de 50% în această evaluare.
Romania CST INDEX este aliniat la cele mai importante standarde sau referințe la nivel internațional utilizate în industria sustenabilității. Două dintre cele mai importante referințe sunt Directiva 2014/95/EU – denumită și Directiva privind raportarea non-financiară (NFRD) și Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD). În ceea ce privește raportarea informațiilor privind sustenabilitatea, indexul este aliniat la Standardele GRI 2021, cele mai utilizate standarde de raportare la nivel mondial.
Raportarea de sustenabilitate va fi obligatorie pentru un număr tot mai mare de companii
Acțiunile UE în direcția sustenabilității s-au intensificat în ultimii ani. Directiva UE privind raportarea sustenabilității corporative (Directiva 2022/2464 – CSRD) a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în decembrie 2022. CSRD a fost transpusă la nivel local prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 85/2024, Norma ASF nr. 4/2024 și Ordinul BNR nr. 1/2024. Noile prevederi se aplică treptat, începând cu exercițiul financiar aferent anului 2024 – pentru companiile de interes public care depășesc, la data bilanţului, numărul mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar.
“Raportarea indicatorilor de sustenabilitate are multiple beneficii pentru companii și nu trebuie vazută ca o listă de aspecte care trebuie bifate. În primul rand, standardele de raportare ajută companiile să identifice și să gestioneze mai bine riscurile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) care le-ar putea afecta operațiunile de afaceri și reputația. În plus, utilizând standarde similare, companiile își pot compara performanța cu alte companii din industrie, identificând zone de îmbunătățire și cele mai bune practici.” spune Alina Liciu, Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services.
Rezultatele au fost anunțate în data de 12 decembrie în cadrul conferinței Best Practices in Corporate Sustainability 2024, ajunsă la a noua ediție.Conferința a fost desfășurată sub sloganul ”Sustainability is Unstoppable. So are you!”.
În cadrul conferinței ”Best Practices in Corporate Sustainability” speakerii au dezbătut subiecte la zi din sfera sustenabilității corporative.
- Schimbări climatice: care sunt provocările companiilor în contextul obiectivului climatic al UE de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030.
- Sustenabilitatea va fi parte integrantă a strategiei de business: Cum ajută raportarea de sustenabilitate în această nouă paradigmă.
- Puterea parteneriatelor: Cum poate o companie să stabilească parteneriate autentice care să îmbunătățească performanța în materie de sustenabilitate?
- Cele mai bune practici din partea companiilor cu maturitate în raportarea sustenabilității: Accent pe transparență, reducerea riscurilor și promovarea practicilor comerciale responsabile.
Pe scena conferinței au urcat, în calitate de speakeri, Valer Hancaș (Corporate Affairs & Communication Director Kaufland Romania), Adina Tudor (External Communication Manager Coca-Cola HBC România), Andreea Ghiocel (Sustainability Consultant & Reporting Division Manager The CSR Agency), Diana Mazurchievici (EMBA, M&A and IR Professional, ESG Advocate Banca Transilvania), Monica Movileanu (Partner Audit and Financial Accounting Advisory Services, ESG Leader at PwC), Daniela Maior-Serban (Președinte Consiliu Director ARIR), Casiana Fometescu (Founder and CEO of Carbon Expert), Răzvan Nica, (Managing Partner BuildGreen), Corina Radu (B CORP Certification & ESG Reporting | CEO Impact Market Romania) și Alina Liciu (Managing Partner The Azores Sustainability & CSR Services).
Dezbaterile au fost urmate de prezentarea rezultatelor Romania CST INDEX 2024, ediția a IX-a, rating care evaluează nivelul de transparență și performanță a sustenabilității corporative în România.
Evenimentul Best Practices in Corporate Sustainability, ediția a IX-a, a avut loc în data de 12 decembrie, începând cu ora 9.30, la Globalworth Nord Events, București.
Parteneri: Coca-Cola HBC România, GreenPoint Management, Transelectrica, Distribuţie Oltenia
Parteneri media: Wall-Street, Sustainability Index Magazine, Community Index Magazine, Inspirators, Retail.ro
Organizational Partner: YOLO Media
Link event: https://event2024.sustainabilityindex.ro/wp/
Link CST Index: https://sustainabilityindex.ro/romania-cst-index-2024/
Despre The Azores Sustainability & CSR Services
The Azores Sustainability & CSR Services este o agenţie de consultanță in sustenabilitate, înființată în 2013, cu scopul de a sprijini companiile din România privind integrarea sustenabilității corporative în strategia de business. The Azores Sustainability & CSR Services are o abordare axată pe rezultate pe termen lung, utilizarea tehnologiei IT pentru un nivel ridicat de acuratețe a indicatorilor de sustenabilitate și analize/research care să sprijine decidenții din companii în definirea strategiei de sustenabilitate corporativă.
No comment yet, add your voice below!