Consilierul de stat László Borbély a participat la Conferința privind Tranziția Justă în calitate de președinte al Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă

Ministerul Belgian pentru Climă, Mediu, Dezvoltare Durabilă și Pactul Verde European au organizat în perioada 4-5 martie, la Bruxelles, o conferință de nivel înalt pe tema mecanismului pentru o tranziție justă, sub auspiciile președinției Regatului Belgiei la Consiliul Uniunii Europene. Consilierul de stat László Borbély a fost invitat să ia cuvântul în sesiunea de nivel înalt în calitate de președinte al Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN), funcție în care a fost ales la sfârșitul anului trecut.

„Se vorbește mult, la toate nivelurile de decizie, despre provocările pe care tranziția verde le aduce în ceea ce privește impactul socio-economic. România este una dintre țările direct interesate de evoluția acestui mecanism, având nevoie de investiții serioase pentru a balansa pierderile economice cauzate de reducerea emisiilor de carbon. Oportunitățile sunt strâns legate de finanțările pe care le avem disponibile, suntem a treia țară din UE în ceea ce privește fondurile alocate. La fel de important este că reușim să fim și un partener recunoscut pe zona dezvoltării durabile, astfel încât astăzi am avut ocazia să vorbesc în numele ESDN. Această organizație a fost înființată în urmă cu 21 de ani, iar de atunci a reușit să creeze un cadru foarte apreciat pentru calitatea expertizei furnizate, numărul mare de specialiști din administrație pe care îi aduce împreună și pentru facilitarea schimburilor de bune practice. Iată că, prin implicare și activitate intensă, avem ocazia să ne promovăm interesele alături de cei mai relevanți actori europeni în domeniul dezvoltării durabile.”, a declarat László Borbély

Peste 350 de participanți, inclusiv comisari europeni, miniștri, diplomați, reprezentanți ai angajatorilor și lucrătorilor, reprezentanți ai societății civile organizate, precum și ONG-uri din cele 27 de state membre, au răspuns invitației de a se alătura acestei Conferințe al cărei scop este de a contura așteptările pe care segmentele sociale le au de la viitoarea Comisie Europeană. Printre ideile cele mai vehiculate au fost necesitatea continuării finanțărilor pentru tranziția la economie verde, posibilitatea înființării unei instituții europene cu rolul de observator al Mecanismului privind Tranziția Justă, dar și menținerea competitivității economiei Uniunii Europene.

În marja conferinței, Consilierul de stat László Borbély, coordonatorul național al implementării Agendei ONU pentru dezvoltare duraiblă, a avut discuții privind progresul Românieie în acest domeniu cu doamna Zakia Khattabi, ministrul federal belgian pentru Climă, Mediu, Dezvoltare Durabilă și Pactul Verde European, și cu domnul Vesa Tarava, șeful unității pentru Pactul Verde European, din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene.

Recommended Posts