Companiile vor fi trase la răspundere pentru încălcările drepturilor omului și a mediului în cadrul lanțurilor lor valorice.

Autor: Maria-Antoanela Ioniță – Sustainability Communications Specialist

La 1 iunie, parlamentarii UE au adoptat o poziție comună cu privire la amendamentele propuse la directiva de due diligence privind sustenabilitatea corporativă (CSDDD). În consecință, companiile vor fi trase la răspundere pentru încălcările drepturilor omului și a mediului în cadrul lanțurilor lor valorice.

În ciuda respingerii din ultimul moment, o majoritate a deputaților europeni au votat susținerea raportului care subliniază poziția Parlamentului European cu privire la noile reguli. Acum, după ce propunerea a fost aprobată, vor începe negocierile cu Consiliul UE și statele membre. Aceste negocieri au loc după ce poziția comună a fost convenită de statele membre în decembrie 2022.

Extinderea due diligence pentru companii

Directiva impune companiilor mari care operează în UE obligații de a efectua due diligence și de a aborda impactul negativ asupra drepturilor omului și a mediului. Acestea includ probleme precum poluarea, pierderea biodiversității, degradarea mediului, exploatarea prin muncă, sclavia și munca copiilor. Entitățile acoperite sunt obligate să elaboreze planuri de tranziție climatică care să se alinieze cu obiectivele Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Regulile propuse extind domeniul de aplicare al obligațiilor de due diligence ale companiilor dincolo de propriile operațiuni pentru a include lanțurile lor valorice, cuprinzând furnizorii și entitățile implicate în vânzări, distribuție sau transport. Companiile trebuie să ia măsuri pentru a atenua orice impact negativ care rezultă din relațiile lanțului valoric, cum ar fi modificarea modelelor de afaceri, oferirea de sprijin entităților mici și mijlocii (IMM-uri) din lanțul valoric sau căutarea de asigurări contractuale de la parteneri.

Modificările extind, de asemenea, categoriile de entități acoperite dincolo de propunerea inițială a Comisiei Europene. Acestea includ companiile din UE cu peste 250 de angajați și un venit anual global de cel puțin 40 de milioane de euro, companiile-mamă cu peste 500 de angajați și un venit anual global de cel puțin 150 de milioane de euro sau companiile din afara UE cu un venit anual net de 150 de milioane de dolari, dintre care cel puțin 40 de milioane de euro generate în UE.

Regulile introduc, de asemenea, cerințe pentru ca directorii să pună în aplicare planuri de tranziție personalizate, aliniind companiile cu Acordul de la Paris. În special, companiile mai mari, cu o medie de peste 1.000 de angajați, sunt de așteptat să aibă politici în vigoare pentru a lega o parte din remunerația variabilă a directorilor de atingerea obiectivelor companiei din planul de tranziție la schimbările climatice.

Conform propunerii, entitățile vizate trebuie să comunice cu părțile interesate cheie, să monitorizeze eficacitatea programelor și politicilor lor de due diligence și să stabilească un mecanism de plângeri pentru părțile interesate în cauză.

Pentru companiile care încalcă cerințele urmează să fie aplicate diverse sancțiuni, cum ar fi public naming and shaming, scoaterea de bunuri de pe piață sau amenzi de cel puțin 5% din veniturile totale pentru companiile din UE. Nerespectarea regulilor poate expune companiile la litigii, iar companiile din afara UE s-ar putea confrunta cu interzicerea achizițiilor publice în UE.

Dacă vor fi adoptate, noile obligații conform modificărilor ar intra în vigoare în trei sau patru ani, în funcție de dimensiunea companiei.

Un vot de tip rollercoaster

Amendamentele au primit 366 de voturi pentru, 225 împotrivă și 38 de abțineri.

Adoptarea a urmat negocierilor intense și opoziției mai multor europarlamentari, în primul rând din partea grupului EPP de centru-dreapta, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aspecte cheie ale textului. Deputații europeni au încercat să reducă obligațiile de due diligence în materie de climă, să aducă o mai mare armonizare și să îndepărteze din lege obligațiile directorilor corporativi.

În timp ce majoritatea modificărilor propuse au fost respinse, grupul a reușit să elimine din proiectul de lege responsabilitățile directorilor în stabilirea și supravegherea obligațiilor de due diligence. Adoptarea acestui amendament a fost considerată nefericită de mulți deputați europeni și susținători CSDDD, deoarece ei consideră că directorii corporativi si consiliile ar trebui să joace un rol crucial în asigurarea respectării legii.

Negocieri viitoare

In negocieri, se anticipează o ciocnire cu statele membre care se opun ferm remunerării directorilor de obligațiile de due diligence în poziția lor de negociere. Negocierile tripartite viitoare vor aborda probabil această problemă, împreună cu alte puncte critice.

Se așteaptă ca sistemul financiar să fie un punct important de controversă, întrucât Parlamentul a votat în favoarea verificărilor obligatorii de due diligence pentru serviciile și instituțiile financiare, în timp ce statele membre preferă să le lase ca opționale.

Negocierile se vor concentra, de asemenea, pe domeniul de aplicare al directivei și pe măsura în care noile reguli acoperă lanțul valoric. Statele membre au adoptat o definiție restrânsă a „lanțului de activități”, în timp ce Parlamentul a susținut aplicarea regulilor de due diligence nu numai lanțului de aprovizionare, ci și vânzării, distribuției, transportului, depozitării și gestionării deșeurilor de produse și servicii.

În comparație cu poziția statelor membre, Parlamentul a votat pentru aplicarea legii unui număr mai mare de companii, începând cu cele care angajează peste 250 de persoane și generează o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro în Europa și 150 de milioane de euro la nivel mondial.

Negocierile au început sub președinția suedeză a Consiliului UE și vor continua sub președinția spaniolă. Obiectivul este adoptarea oficială a legii înainte de următoarele alegeri europene, programate pentru anul viitor.

Surse: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/eu-parliament-agrees-common-position-on-corporate-due-diligence-law/

Photo credit: Canva.com

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *