Într-un context economic european marcat de repoziționări strategice și nevoi tot mai mari de predictibilitate, investitorii străini se uită cu interes către România — dar nu fără rezerve. Acesta a fost mesajul central al conferinței „Foreign Investments in Romania: Legal Challenges & Opportunities”, organizată de Camera de Comerț Elveția–România (CCE-R), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) din Constanța, la malul Mării Negre. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul ambasadei Elveției în România, prin prezența E. S. Massimo Baggi, ambasadorul Elveției, care a fost oaspete de onoare și a ținut un discurs.

Evenimentul a reunit peste 70 de participanți — avocați specializați în concurență și fuziuni, lideri de companii internaționale, autorități centrale și locale și reprezentanți ai instituțiilor-cheie — într-un dialog concentrat pe legislația legată de investițiile străine directe, concurență, riscurile de conformare juridică și impactul reglementărilor asupra atragerii investițiilor.

Constanța – un oraș strategic pentru investiții

„Nu întâmplător am ales Constanța – este un loc cu deschidere spre piețele din regiune și un potențial logistic, industrial și comercial ce merită valorificat în mod strategic”, a afirmat Dr. Adriana Cioca, Președintele CCE-R, în deschiderea evenimentului. Aceasta a subliniat rolul instituțiilor independente în menținerea unui climat de afaceri echitabil:

„Este esențial să ne îndreptăm atenția, cu luciditate și cooperare, către consolidarea unui climat competitiv, echitabil și predictibil, iar pentru aceasta, rolul instituțiilor-cheie, precum Consiliul Concurenței, este de neînlocuit.”

„Constanța nu mai este un port la periferia Uniunii Europene. În peisajul războiului din Ucraina, Constanța și-a consolidat importanța pe lanțul de aprovizionare, iar în contextul recentei aprobate strategii de securitate a Comisiei Europene, Constanța capătă un rol central. Acest context deschide o fereastră de oportunitate pentru România. Ca să o valorifice, țara noastră trebuie să mențină un climat legislativ stabil și un mediu concurențial transparent și echitabil.”, completează Andreea Hulub, avocat cu o vastă experiență în proiecte de dezvoltare portuară și logistică.

Cadrul legal, un factor decisiv pentru capitalul internațional

Printre temele abordate, s-au numărat blocajele administrative, instabilitatea legislativă, dar și nevoia de reforme coerente în domeniul concurenței și al investițiilor strategice.
Dr. Dan Virgil Pascu, Vicepreședinte al Consiliului Concurenței, a punctat:

„Într-o economie deschisă, capitalul se mută rapid către zonele în care regulile sunt clare și aplicate uniform. România are un avantaj competitiv natural, iar acest avantaj este dublat de asigurarea unui mediu concurențial cu reguli ferme și clare.”

Panel de elită: practicieni, autorități și mediul privat

Dezbaterea a fost moderată de av. Andreea Hulub, Partener, Danilescu, Hulub & Partners și a reunit experți de top precum:

Dr. Dan Virgil Pascu, Vicepreședinte al Consiliului Concurenței

Prof. univ. dr. George Anglițoiu – Secretar General, Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD)

Florentina Munteanu – Partener, Reff & Associates / Deloitte Legal

Adrian Șter – Partener, 360 Competition

Alexandru Nicolae – Partener, AN Partners

Subiectele abordate au inclus, de asemenea: screeningul investițiilor străine în context european,  riscurile de conformare în tranzacțiile internaționale, rolul Consiliului Concurenței în prevenirea distorsiunilor pieței, nevoia de parteneriate instituționale în dezvoltarea zonelor strategice.

CCE-R: parteneriat activ pentru viitorul investițiilor

Camera de Comerț Elveția–România reconfirmă angajamentul său pentru un dialog continuu între mediul privat, autorități și instituțiile europene.
„Avem nevoie de coerență, nu doar reglementare. De stabilitate, nu doar promisiuni. Și, mai ales, de încredere reciprocă între investitori și statul român.”, a concluzionat Dr. Adriana Cioca.

Despre Camera de Comerț Elveția-România (CCE-R)

Camera de Comerţ Elveţia – România (CCE-R) este o asociație non-profit cu o istorie de 25 de ani în România și cu 180 de companii membre, care are ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români, precum și a oferi informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări.

Susținută de Ambasada Elveției în România, CCE-R a devenit, în ultimele două decenii, jucătorul principal al relațiilor economice româno-elvețiene și a construit 10 grupuri de lucru axate pe domenii de activitate cheie, menite să vină în sprijinul membrilor Camerei, dar și al comunităților în care aceștia activează.

Recommended Posts