
Există o nevoie constantă de a găsi noi soluții pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător prin economie circulară și înlocuirea plasticului
Autor: Maria-Antoanela Ionita – Sustainability Communications Specialist
Plasticul a devenit un subiect aproape tabu în economie. Deși rămâne un material predominant în sectoare precum industria ambalajelor, plasticul își pierde treptat competitivitatea pe piață. Din acest motiv, companiile sunt din ce în ce mai presate să creeze un plan strategic de gestionare și înlocuire a acestui material.
Cândva o inovație care a facilitat modernizarea industriei alimentare și a sistemului medical, astăzi plasticul este văzut ca un material care poluează, generând atât deșeuri, cât și emisii de carbon.
Pentru a proteja consumatorii de consecințele negative ale producției și consumului excesiv de plastic, Uniunea Europeană a introdus treptat legi din ce în ce mai stricte pentru limitarea folosirii plasticului. Astfel, din 3 iulie 2021, în țările membre UE sunt interzise 10 categorii de produse din plastic de unică folosință. Totodată, Pactul Verde European cere statelor membre să asigure reciclarea a 50% din ambalajele din plastic până în 2025.
Revalorificarea plasticului prin economia circulară si înlocuirea sa cu materiale inovative mai performante ecologic sunt două dintre soluțiile la care companiile pot apela pentru a reduce impactul asupra mediului generat de plastic.
Practici pentru o economie circulară a plasticului
Economia circulară este una dintre abordările integrate și sistemice ale tranziției către o economie verde, deoarece propune revizuirea întregului sistem de producție și consum. Ea presupune maximizarea recirculării materialelor și produselor în sistemul economic și minimizarea reziduurilor.
Acolo unde nu este posibilă înlocuirea plasticului cu un material mai performant din punct de vedere ecologic, introducerea plasticului existent în economia circulară este cheia pentru companiile care își doresc să își îmbunătățească impactul asupra mediului.
Reciclarea produselor din plastic
Un prim pas înspre o economie circulară a plasticului este reciclarea acestuia. În primă fază, reciclarea presupune dezvoltarea unei infrastructuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor din plastic, adică separat sau în combinație cu materiale de care plasticul poate fi separat ușor, precum metalul. Un alt mecanism care favorizează colectarea selectivă și reciclarea este sistemul de garanție-returnare, care va fi introdus și în România din noiembrie 2023. În cadrul acestuia, producătorii de băuturi sunt obligați să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor. Pe de altă parte, comercianții de băuturi vor percepe o taxă de garanție de 0,50 lei la vânzarea unei băuturi și vor instala puncte de colectare a ambalajelor și de returnare a garanției către consumatori.
Colectarea selectivă necesită colaborare și coordonare din partea mai multor agenți economici, de la producători de ambalaje la companii care folosesc ambalaje pentru produselor lor, magazine, firme de reciclare, administrații locale, firme de salubrizare și, în final, cetățeni.
Infrastructura complexă necesară reciclării eficiente a produselor implică anumite costuri din partea diverșilor participanți. În final, însă, păstrarea valorii materialului cât mai mult în sistem este menită să genereze câștiguri nete.
Reutilizarea produselor din plastic
Reciclarea plasticului este doar una dintre opțiuni și cea în care se pierde cel mai mult din valoarea materialului, în ciuda inovațiilor în zona colectării și reciclării.
Ca pas următor, reutilizarea pornește din etapa de design a produsului. Anumiți polimeri precum polipropilena pot oferi durabilitatea necesară pentru reutilizarea produselor de-a lungul mai multor ani. Din acest motiv, pe piața de ambalaje, spre exemplu, ca răspuns al interzicerii produselor de unică folosință, au apărut produse reutilizabile, inclusiv din plastic, precum sticle de apă sau soluții pentru livrări.
Înlocuirea plasticului cu materiale mai prietenoase cu mediul
În final, o altă variantă pentru a atenua efectele plasticului asupra mediului pe termen lung este înlocuirea acestuia cu materiale care se degradează natural într-un timp scurt, produc mai puține emisii de carbon, sau pot fi reciclate mai eficient.
Aici soluțiile diferă de la caz la caz. În industria ambalajelor, producătorii au folosit cu succes materiale precum hârtia, cartonul, și lemnul, care se degradează mai rapid, sau aluminiul, care este infinit reciclabil. Un alt trend este cel al bio plasticului, obținut din prelucrarea diverselor plante, și care se degradează în anumite condiții, prin compostare în gospodărie, sau industrial.
În construcții și design se mai lucrează cu materiale neconvenționale precum miceliul, sistemul de filamente subțiri care alcătuiește rădăcinile majorității ciupercilor. Iar în industria textilă nu încetează să se experimenteze cu materii prime neconvenționale precum frunzele de ananas, stejarul de plută, cactusul, sau chiar cojile de măr. Buna gestionare și înlocuire a plasticului este din ce în ce mai căutată, motiv pentru care cresc investițiile în infrastructură de reciclare și numărul de materiale alternative inovatoare. Pentru a alege cea mai bună variantă, companiile trebuie să efectueze o analiză completă a operațiunilor și impactului acestora, să seteze ținte de îmbunătățire a amprentei asupra mediului și să aleagă soluțiile care îi pot ajuta realist să ajungă la țelul dorit, fără să cadă în capcana greenwashing-ului.
Sursă photo: Freepik.com