Sau, despre cum parteneriatele sistemice pot contribui la formarea noii generații de voluntari. De data aceasta, în zonele din mediul rural.

Voluntariatul în mediul rural poate avea un impact major în crearea unor comportamente care contribuie la protejarea mediului înconjurător și la dezvoltarea sentimentului de unitate în comunitate. Prin proiectul Ziua Bună – Ziua Voluntarului Mic pe Via Transilvanica – Asociația Tășuleasa Social, alături de Coca-Cola HBC România demonstrează că, atunci când unești elemente-cheie precum membrii comunităților locale, proiecte de țară și parteneriate strategice, rezultatele se văd în aceste comunități care prosperă și se dezvoltă sustenabil.

Proiectul a început ca o inițiativă filantropică de Crăciun pentru copiii din familii cu posibilități financiare reduse și a evoluat într-o intervenție sistemică prin acțiuni de educare și promovare a responsabilității față de mediu.

Patru elemente-cheie au pus bazele ediției din acest an: comunitățile de pe Via Transilvanica aveau nevoie de un context pentru a se conecta, traseul Via Transilvanica – un proiect de țară al Asociației Tășuleasa Social, cu o nevoie de conservare sustenabilă și existența unui parteneriat solid cu organizația Coca-Cola HBC, al cărei angajament de a crea o lume mai bună #DupaNoi a devenit  un obiectiv comun. În plus, datele din studii confirmau nevoia de educare și creare de oportunități de dezvoltare: 70% dintre profesori cred că școlile rurale nu pot sprijini elevii să acumuleze cunoștințele necesare pentru a înțelege schimbările climatice și a acționa pe cont propriu.

Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici pe Via Transilvanica s-a desfășurat pe o perioadă de 6 luni de pregătiri și acțiuni coordonate de Asociația Tășuleasa Social cu sprijinul Coca-Cola HBC România, care s-au concentrat pe trei etape strategice:

PARTENERIATE SISTEMICE: am invitat peste 100 de unități școlare și 3 autorități locale să se alăture proiectului și să disemineze conținutul educațional în școli.

EDUCAREA ȘI FORMAREA VOLUNTARILOR: au fost create grupuri de VOLUNTARI pe Via Transilvanica. Aceștia au fost selectați din peste 35 de școli rurale care, ulterior, au participat la sesiuni de educație pentru mediu.

ACȚIUNE ȘI CELEBRARE: s-a organizat cea mai mare acțiune de ecologizare desfășurată concomitent în 110 localități de pe traseul Via Transilvanica din județele Mureș, Suceava și Bistrița. Peste 1000 km de traseu au fost curățați cu ajutorul a 3000 de voluntari.

Rezultatele din 2023 au confirmat, încă o dată, că puterea parteneriatelor sistemice poate contribui la formarea noii generații de voluntari pentru mediu din zonele rurale: 3000 voluntari, 3 județe, peste 1000 km curățați, 25.000 kg deșeuri colectate, 2 gropi de gunoi desființate; 260.000 de beneficiari indirecți.

De asemenea, Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici pe Via Transilvanica a fost premiat cu Gold Award for Excellence la categoria Environmental Communication și Silver Award for Excellence la categoria CSR, în cadrul galei PR Awards 2023.

Via Transilvanica, proiectul Asociației Tășuleasa Social inițiat în anul 2018, reprezintă un traseu turistic și de pelerinaj de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, atât pe plan național, cât și internațional. Via Transilvanica trece prin zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.

Recommended Posts